Blues

Bluesmusik var USAs första ursprungliga konstform. Bluesdans är lite mer okänd än musiken man dansar till, men den har alltid varit en viktig del av denna unika afroamerikanska kultur. Dansen är ett möte mellan afrikansk dans och europeisk pardans. 

 

Blues is the beauty of feeling a connection with your dance partner while connected to the music

Afroamerikansk folkdans

Bluesdans är egentligen en familj av danser som dansas till bluesmusik. Bluesmusik har funnits sedan slutet på 1800-talet och det finns enorma variationer beroende på tidsepok, geografi och artistiskt uttryck. Det kan jämföras lite med svensk folkdans – ursprungligen var det olika danser från olika delar av landet med olika musikuttryck, men om man idag dansar svensk folkdans så bemästrar man troligtvis multipla danser och kan även dansa någon slags mix av dem. På samma sätt så är det vi idag dansar under parplyt ”bluesdans” en blandning av olika traditionella danser (så kallade idiomdanser) och moderna influenser. Samtidigt så genomsyras de alla av en gemensam estetik från dess afroamerikanska kulturrötter.

Bluesdansen karaktäriseras av en avslappnad hållning – både i din egen kropp och i kopplingen till din partner. Man strävar efter att skapa assymetriska former, brutna linjer och polyrytmik, alltså att man dansar flera rytmer i kroppen på samma gång från olika instrument i musiken. I pardansen har följaren mycket mer frihet än i många andra danser och en bra bluesdans är ofta mycket mer av en konversation där föraren lyssnar lika mycket på följaren som vice versa.

För utomstående så framstår blues som en intim och långsam dans, men beroende på låt och genre kan den också vara fartfylld och lekfull. På en bluesdanskväll kan du räkna med allt från jazzig ballroomdans till partylåtar som dansar på gränsen till funk, soul och R&B.

Blues är och har alltid varit en folkdans i bemärkelsen att den växte fram organiskt och spreds från person till person. Det fanns inga lektioner man kunde ta för att bli en bluesdansare utan man dök helt enkelt upp där det spelades bluesmusik och rörde sig till musiken samtidigt som man inspirerades av dansarna runtomkring. Detta är något som den moderna bluesscenen försökt att delvis bevara även om det såklart är ett imperfekt arbete. Men om du går lektioner i bluesdans kan du vänta dig betydligt fler konceptklasser än du kanske är van vid från andra danser där man fokuserar mer på turer. 

  Historia

  Blues som musikstil växte fram i slutet av 1800-talet från de afrikanska traditioner som slavarna hade med sig från sina hemland. Den växte fram ur så kallande work songs och spirituals. Mississippideltat var där man först spelade det som vi idag känner igen som bluesmusik, och därifrån spred den sig i alla vädersträck tillsammans med de nu fria afroamerikaner som letade efter ett bättre liv. På varje plats som bluesen växte fram så har den sin egen karaktär baserat på de influenser och instrument som fanns där.

  Dansen var en naturlig kompanjon till musiken här, om det spelades bluesmusik så förekom det troligtvis också dans. Man dansade det på hemmafester och så kallade rent parties där man höll en fest för att skramla ihop pengar till hyran. Den dansades på trånga intima barer och barer men även i stora ballrooms.

  Blues can be danced solo as well as in couples. This is an example of the solo part!

  A teacher demo – several of these couples have taught at our festivals and workshops!

  Kolla in våra aktuella kurser!

  Swedish Swing Society

  Vi är en förening som brinner för allt som har att göra med swing- och bluesdans. Välkommen hem till oss. Här kan du dansa lindy hop, balboa, blues, stepp och autentisk jazz.

  Följ oss på sociala medier