Balboa

Balboa är en dans från 30-40-talet som växte fram på den amerikanska västkusten. Den har ett eget grundsteg, men dansas till samma musik som Lindy Hop, vilket gör det enkelt att mixa danserna. Balboa dansas till alla tempon, men ofta i lite högre tempo än Lindy Hop.

Lär dig allt du behöver veta om balboa hos oss

Dansens historia

Fram tills tidigt 2000-tal var Balboan så gott som ickeexisterande utanför Los Angeles, men på bara ett decennium har dansen hunnit sprida sig över hela världen. I Stockholm finns det en liten men aktiv scen med Balboadansare, med återkommande danskvällar dedikerade till dansen, utöver alla de vanliga swingkvällarna där det självklart också går utmärkt att dansa Balboa.

Är du intresserad av att lära dig mer om Balboans historia föreslår vi att du börjar på denna sida för en översikt skriven av Bobby White som är en internationellt erkänd Balboainstruktör.

Praktisk info och nivåer

På våra kurser roterar man, d.v.s. man byter partner så en förare dansar med alla följare på kursen och vice versa, även om du anmäler dig tillsammans med en danspartner. Ha skor för inomhusbruk och bekväma kläder.

Nivå 1
Nivå 1 riktar sig till dig som antingen är helt nybörjare eller som har lite erfarenhet av balboa. Vi går igenom de viktigaste grundkunskaperna, de vanligaste rytmerna och turerna. Under kursen dansar vi både pure-bal och bal-swing, alltså både sluten och öppen position. Att bygga samman figurerna med hjälp av olika övergångar är också ett centralt tema. Välkommen att känna av hur det är att dansa till högre tempon utan att svettas!

Nivå 2
På nivå 2 i balboa får eleverna fördjupa sig i dansens grunder, men också lära sig nya figurer och fotarbeten. Massor av roliga balswingturer samt pure bal-finesser lärs ut. För att gå nivå 2 bör du vara bekant med dansens grunder och kunna dansa de vanligaste figurerna. Nivån lämpar sig också för dig som har dansat lite längre, men som i lugnt tempo vill fördjupa dina kunskaper i dansens grunder.

Nivå 3
Nivå 3 syftar till att utmana de dansare som varit med ett tag och har en del erfarenhet. Det kan vara dansare som ägnat sig åt balboa i många år och som vill fortsätta att utveckla sin dans. Det kan också vara elever som dansat mycket annat och som snabbt tagit till sig balboan.

CalBal Classic 2020: Pure Balboa Finals

CalBal Classic 2020: The Classic Finals – Fast Round

Kolla in våra aktuella kurser!

Swedish Swing Society

Vi är en förening som brinner för allt som har att göra med swing- och bluesdans. Välkommen hem till oss. Här kan du dansa lindy hop, balboa, blues, stepp och autentisk jazz.

Följ oss på sociala medier